Tippek Producereknek
Tippek Rendezőknek
Tippek Íróknak
Egyéb Tippek

Raindance-kovetkezo-kurzusunk


Világszerte


A pornó 6 filmes tanulsága

Elterjedt tévhit, hogy a pornóiparban dolgozó filmesek mocskos, szex- és pénzéhes bűnözők.  Valójában a pornóipar gyorsabban feltalálta a low budget filmgyártás és a digitális forgalmazás titkait, mint a kulturáltabb filmiparban dolgozó kollégák.

A filmipar rövid története pornó szemszögből

A filmtörténelemben négy nagy fordulatot befolyásolt a pornóipar:

1948 – Polaroid fényképezőgépek

A pornóipar felismerte, hogy az emberek szeretik lefotózni magukat párosulás közben. De a 35mm-es képeket elő kellett hívatni, ahol többen látták és akár cenzúrázták is őket.  Amikor Edwim Lamb és a Polaroid 1948-ban elkezdte árulni a Polaroid fényképezőgépeket, azonnali siker lett.  Az emberek nem csak a családjukat fotózták a vásárnap reggeli mise után – becslések szerint az akkoriban Polaroiddal fotózott képek fele nem a családi albumba készült.

Nézd meg az első Polaroid TV reklámot.

Amikor megjelentek a digitális fényképezőgépek, senki se látta tisztában a bennük rejlő lehetőséget, mint a pornóipar.  Itt egy nagyon tudományos írás a témáról (angolul)

1981 – Betamax vs VHS

Amikor a videót bemutatták 1981-ben, a Sony piacra dobott egy jó minőségű, egy colos videószalagot, a Betamaxot.  De egy kazettára csak 30 percnyi anyag fért rá.  A Sony szinte ingyen adta a lejátszókat annak reményében, hogy megnöveli a keresletet és megnyeri a videó formátum háborúját.

De gondolkodjunk egy (pornó) producer fejével, aki 2 órás filmjét postán akarja eljuttatni a vevőknek: 4 nehéz 30 perces kazetta vs. egy könnyű VHS kazetta, tele 120 percnyi piszoksággal.

Így nyerte meg a rosszabb minőségű VHS formátum a háborút.

1991 – A Quicktime megszületése

Amikor a pornó filmgyártók felismerték, hogy az interneten és komputeren is tudják majd forgalmazni a filmjeiket, elkezdtek felkutatni egy egyszerű digitális lejátszót.  Akkoriban a legnagyobb pornó producerek áldásával egy kicsi és innovatív cég – az Apple – kifejlesztett egy nagy stabil és működő online lejátszót: a Quicktime-ot.

2008 – HD-DVD vs Blu-ray

A Sony tanult a 81-es stratégiai hibájából.  Amikor kifejlesztették az új Blu-ray technológiát, és újabb formátum háború indult, a Sony odaadta a lemez-írógépeket a pornóiparnak.  És ma már a Blu-ray a domináns formátum.

Jelenleg senkit se bánt jobban a kalózkodás és a csökkenő DVD piac, mint a pornóipart.  De miközben szűkülnek a jövedelemforrásaik, előrelátóan kidolgozták új előfizetős és VOD megoldásaikat.

Itt van 6 terület amiben egy filmes sokat tanulhat a pornóipartól:

1. Ismerd a nézőidet

Tori Black, Isis Taylor és Kayden Kross között mi a hasonló.  Nem csak annyi, hogy mind pornósztár, de mindegyiknek több tízezres twitter közönsége van.

Ők nagyon jól el tudják érni a közönségüket.  Több szinten lépnek velük kapcsolatba.  Nézd meg a twitterjeiket és rájössz mit gondolnak és mit éreznek.  Látni fogod mit szeretnek (és nem szeretnek).  Elmondják a rajongóiknak mit csinálnak és milyen az életük.

2. Vezesd az embereket a honlapodra

A pornósztárok tudják legjobban, hogyan kell kézen fogva elvezetni az érdeklődőket a fizetés tartalomhoz.  Tudják hogyan gondolkodnak a vevőik, és hogyan kell nekik reklámozni.

3. Lépj kapcsolatba a nézőiddel

A mai pornósztárok kapcsolatokat teremtenek a nézőikkel.  Válaszolnak twitter és facebook üzenetekre, aztán specifikus élményeket alakítanak ki az igényekre, ugyanúgy, ahogy a filmgyártók különböző zsánerekben szoktak filmeket csinálni.

A Burning Angel egy punk pornó oldal Joanna Angeltől.  Nézd meg a kapcsolódó oldalakat, blogjait és kommenteket a felhasználóktól.   Sokat lehet tanulni abból, ahogyan a filmjeiket rendszeresítik, rajongói kapcsolatokat ápolnak, aztán pénzre váltják a termékeiket.

4. Semmi sincs ingyen

Láttál már cam-girl vagy cam-boy-t?  Ezek élő webkamerák a pornósztárok saját halószobáiban, ahol élő interaktív chateket láthatsz a (általában felöltözött) sztárok és rajongóik között.  Megpróbálják egy kis ingyen tartalommal, vagy kukkolásal elcsábítani a nézőket, és aki maradni akar annak fizetnie kell.

Nálunk sem megy másképp – ha megfogod a rajongókat a forgatás előtt és közben, aztán fesztiválokon és díjátadókon, erős lendületet fognak adni, amikor nagyobb közönségre lesz szükséged: moziban vagy DVD-n.   Egy érdekes amerikai fejlesztés a Demand It widget, ami egyfajta előre eladás (pre-sale) a rajongóknak.  Ezzel megtudhatod, hogy van 50 ember például Asheville, North Carolina államban, aki hajlandó lesz fizetni azért, hogy megnézze a filmet.  Egy egész roadshow-t lehet ráépíteni az ilyen hasznos információkra.

Ne adjál mindent ingyen.  Ez egy nagy lecke, amit megtanulhatunk a pornóipartól.

5. Álljatok össze és dolgozzatok együtt

A pornósztárok a „ha ez tetszett, akkor nézd meg ezt…” stratégiát használják.  Több oldal összeáll és egymáshoz linkel, promózzák egymást a koalíción belül, ami sokszor előfizetéses belépést biztosít egy egész hálózatba.

6. El tudják adni magukat egy képben

A pornósok ismerik az ütős kampány kép fontosságát.  Egy képpel kell megfogni az érdeklődőt.

Nem szükséges mindig meztelen testeket használni, de ha van egy filmed, neked is találnod kell egy képet, ami megragadja, bevonzza vagy meghökkenti a nézőt, és első látásra benyomást ad arról, hogy miről szól a filmed.    Találd meg, és használd.

Végszó

A pornóiparban is ugyanazok az erők működnek, mint a filmiparban.  Vannak független és nagy producerek, kis és nagy forgalmazók.  A pornó producerek is ugyanúgy küzdenek jogi, pénzügyi, gyártási és forgalmazási problémákkal egy nagyon telt piacon.  A filmiparban is óriási a verseny, mindenki hajtja a pénzt és a nézőket.  Egy komoly filmgyártó is tanulhat a pornófilmes kollégáitól.